Традиционното приготвяне на риба в Конго застрашава горите, предава Voice of

...
Традиционното приготвяне на риба в Конго застрашава горите, предава Voice of
Коментари Харесай

Традиционното приготвяне на риба в Конго застрашава околната среда

Традиционното подготвяне на риба в Конго заплашва горите, предава  Voice of America (VOA).

В Република Конго публичните пазари - като този в крайбрежния град Pointe-Noire постоянно са препълнени със сергии, на които се продава пушена риба за към 4 $ за кг. Приготвянето на тези риби обаче изисква доста дърва и това способства за упадъка на крайбрежните мангрови гори в града. И защото запасите от мангрови дървета са изчерпани , секачите настояват, че се насочват към вътрешността на тропическите гори, съгласно фондация RISOI, екологична организация.

От количеството приготвена пушена риба зависи и количеството използван дървен материал и гориво.

Населението на Pointe-Noire съвсем се е удвоило през последните 11 години и хора, които подготвят рибата по този метод като Лориен споделят, че е нужна повече дървесина , с цел да се отговори на огромното търсене на риба. На същите пазари се продават и дървени въглища и дърва за огрев, което води до изсичането на още повече дървета.

Фабрис Кифани , дървосекач, който работи независимо, споделя, че продава дърва на бенинска общественост в Pointe-Noire, профилирана в опушването на риба . Кифани работи незаконно без позволение. Той няма право да сече дървета.

Мангровото дърво се нарязва на 30-сантиметрови части и се продава на бенинската общественост за опушване на риба. С дърва за огрев предприемачите вършат и чевермета.

Новаторите предложиха различни решения , като по-ефективни газови фурни за понижаване на пушенето. Те също по този начин споделят, че могат да понижат времето и зависимостта от дърва за огрев.

Пушачът на риба Лориен , която страда от здравословни проблеми заради пушенето на риба, споделя, че е подготвена на промени. Ако фурните могат да ни разрешат да пушим за къс интервал от време, дамите ще имат изгода.

Служители от Службата за отбрана на фауната и флората споделят, че не са проучвали задълбочено въздействието на опушването на риба върху околната среда към момента.

Но през 2007 година изследване на Световната банка откри, че всеки човек в Република Конго употребява към 1 пространствен метър дървесина годишно за общо ползване в страната от 100 милиона кубически метра.

Асоциацията за отбрана на правата на потребителите в Конго също предизвести за неофициалната сеч и въздействието й върху околната среда. Но макар тези предизвестия, дървесното гориво към момента е желано за 86,7 % от популацията в Африка.

По данни
на региона единствено през 2021 година хората са изгорили 13 913 метрични тона дърва за огрев и 8 967 метрични тона дървени въглища.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР